Fantastyka od kuchni Kuchnia wiedźmińska

Zalewajka mahakamska

nie-wiem

 

Zalewajka mahakamska 1

 

Zalewajka mahakamska 2

 

Zalewajka mahakamska 3

 

Zalewajka mahakamska 4

 

 Zalewajka mahakamska - Wiedźmin

 

          Składniki:

  •   4 średniej wielkości ziemniaki
  •   50 g wędzonego surowego boczku
  •   400 g świeżych kurek
  •   2 średniej wielkości cebule lub jedna duża + dodatkowo połówka cebuli do sporządzenia wywaru z kurek
  •   200 ml zakwasu żurowego
  •   1 łyżeczka suszonego majeranku
  •   100 ml śmietany kremowej 30%
  •   sól
  •   pieprz

 

          Składniki potrzebne na wykonanie zakwasu:

  •   7 łyżek mąki żytniej
  •   500 ml ciepłej wody
  •   1 kromka razowego chleba
  •   1 ząbek czosnku


 

Przepis – zakwas:
Do słoika wsypujemy mąkę, wkładamy kromkę chleba i rozgnieciony ząbek czosnku. Zalewamy ciepłą wodą, mieszamy.
Przykrywamy ściereczką bądź gazą. Odstawiamy w ciepłe i ciemne miejsce na około 3-4 dni. W międzyczasie kilkakrotnie mieszamy.

 

 

Przepis – zalewajka:
1) Ziemniaki obieramy ze skóry i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Następnie odcedzamy i kroimy w kostkę.
2) Kurki płuczemy pod bieżącą wodą, wkładamy do garnka razem z połówką cebuli, wrzucamy łyżkę soli, zalewamy wrzącą wodą
i pozostawiamy pod przykryciem przez 15-20 minut. Następnie odcedzamy grzyby łyżką cedzakową, kroimy, a wywar pozostawiamy.
3) Boczek kroimy w kostkę i smażymy na suchej patelni. Wrzucamy do niego pokrojoną w pół talarki cebulę i smażymy do
momentu lekkiego zarumienienia. Następnie dorzucamy grzyby i smażymy 2 min. Na końcu wrzucamy ziemniaki, mieszamy.
4) Zalewamy całość wywarem grzybnym, w razie konieczności można dodać odrobinę przegotowanej wody, dolewamy zakwas.
5) Po zagotowaniu doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem.
6) Na koniec zabielamy zalewajkę śmietanką. Całość jest już gotowa, jednak najlepsza będzie ona po kilku godzinach, a nawet
następnego dnia!

 

 


 

               POLECAMY RÓWNIEŻ PRZEPISY NA POTRAWY INSPIROWANE GRĄ WIEDŹMIN OD NERDS’ KITCHEN!

 

kanapka-z-kurczakiem-wiedźmin-kurczak-marynowany-w-piwie-stout tatar-z-katoblefasa-wiedźmin-mwołowina-w-cynamonie-i-goździkach-wiedźmin-dziki-gon-8