Fantastyka od kuchni Kuchnia wiedźmińska

SANDACZ W TYMIANKU

 

Geralt z Rivii,  zwany też Rzeźnikiem z Blaviken, pomimo szorstkości w obejściu i niezbyt atrakcyjnej aparycji, zawsze otaczał się gronem wiernych i oddanych przyjaciół – postaci barwnych, interesujących, ale też niepozbawionych temperamentu. Kiedy podczas wydarzeń w grze zjawia się ponownie Zoltan Chivay, w jego prośbie od razu można zwęszyć przekręt i smak adrenaliny. Krasnolud żąda bowiem pomocy w przedsięwzięciu o mało legalnym charakterze. Chodzi wszak o kradzież cudzej własności. Podczas spotkania z nieszczęsnym właścicielem owego przedmiotu, Caesarem Bilzen, na stół zostaje podany sandacz z tymiankiem, główny bohater tego tekstu. Rybne danie nie przypadło do gustu Zoltanowi, jednak my wierzymy, że nasza wersja sandacza, podana z pieczonymi ziemniakami, a dla amatorów dużych ilości tymianku, także z dodatkiem sosu śmietanowego spełni wymagania waszego podniebienia.

 

DSC_0073

 

DSC_0056

 

DSC_0111

 

DSC_0151

 

DSC_0269

 

DSC_0357

 

DSC_0221

 

 

 

      Składniki:

  • 2 filety z sandacza

  • 5 średniej wielkości ziemniaków (najlepiej podłużnych)

  • 2 średniej wielkości cebule

  • 200 ml śmietany kremowej 30%

  • 2 łyżki czosnku niedźwiedziego

  • 2 łyżki suszonego tymianku

  • 2 łyżki oleju roślinnego

  • Sok z połówki cytryny

  • Sól

  • Pieprz

 


 

       Sposób przygotowania:

  • Nieobrane ziemniaki myjemy, starannie szorując skórkę. Przekrawamy na mniejsze części, obtaczamy w mieszance z   oleju, czosnku niedźwiedziego, soli i pieprzu. Układamy w naczyniu żaroodpornym i pieczemy 50 minut w 180 stopniach (czas pieczenia należy kontrolować jednak samodzielnie; ziemniaki powinny być miękkie i mieć zarumienioną skórkę).

  • Filet z sandacza płuczemy pod bieżącą wodą, kroimy na mniejsze części, posypujemy suszonym tymiankiem, solą i pieprzem. Układamy na rozgrzanej patelni grillowej, smażymy do zarumienienia (smażenie należy rozpocząć od strony skóry).

  • Kroimy cebulę w talarki, podsmażamy na łyżce oleju. Następnie wlewamy śmietanę i redukujemy do powstania gęstego sosu. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem.

  • Filety podajemy oblane sosem śmietanowym w towarzystwie pieczonych ziemniaków.

 

 


 

                POLECAMY RÓWNIEŻ PRZEPISY NA POTRAWY INSPIROWANE GRĄ WIEDŹMIN OD NERDS’ KITCHEN!

 

kanapka-z-kurczakiem-wiedźmin-kurczak-marynowany-w-piwie-stout tatar-z-katoblefasa-wiedźmin-m wołowina-w-cynamonie-i-goździkach-wiedźmin-dziki-gon-8