Fantastyka od kuchni Kuchnia wiedźmińska

„Pod Dzikiem i Jeleniem” – kasza z kawałkami wieprzowiny i sosem cebulowym

 

Oberża, do której dotarli pod koniec dnia, była, co obwieszczał barwny szyld, oberżą „Pod Dzikiem i Jeleniem”. Ale to była jedyna oferowana przez przybytek dziczyzna, w jadłospisie jej nie uświadczyłeś. Tutejszym daniem firmowym była kasza z kawałkami tłustej wieprzowiny i zawiesistym cebulowym sosem. Jaskier dla zasady chyba pokręcił trochę nosem na nadto plebejskie jego zdaniem jadło. Geralt nie narzekał. Wieprzowinie niewiele można było zarzucić, sos był znośny, a kasza dogotowana – zwłaszcza to ostatnie zaś udawało się kucharkom w dalece nie każdej przydrożnej karczmie. Mogli trafić gorzej, zwłaszcza że wybór był ograniczony. Geralt uparł się, by za dnia pokonać jak największy dystans, i we wcześniej mijanych zajazdach zatrzymywać się nie chciał.

Sezon Burz


 

„Pod Dzikiem i Jeleniem” - kasza z kawałkami wieprzowiny i sosem cebulowym 1

 

„Pod Dzikiem i Jeleniem” - kasza z kawałkami wieprzowiny i sosem cebulowym 2

 

„Pod Dzikiem i Jeleniem” - kasza z kawałkami wieprzowiny i sosem cebulowym 3

 

„Pod Dzikiem i Jeleniem” - kasza z kawałkami wieprzowiny i sosem cebulowym 4

 

„Pod Dzikiem i Jeleniem” - kasza z kawałkami wieprzowiny i sosem cebulowym

 

„Pod Dzikiem i Jeleniem” - kasza z kawałkami wieprzowiny i sosem cebulowym 5

 

 

 

       Składniki:

  • 2 polędwiczki wieprzowe

  • 200g kaszy jaglanej

  • pół pęczka natki pietruszki

  • 2 ząbki czosnku

  • 2 łyżki sosu sojowego

  • sok z połowy cytryny

  • ½ łyżeczki brązowego cukru

  • 1 łyżka czosnku niedźwiedziego

  • 1 łyżka oleju roślinnego

  • 50 ml  jasnego piwa

  • sól

  • pieprz

 

       Składniki potrzebne do przygotowania sosu cebulowego:

  • 100ml śmietanki kremowej 30%

  • 1 duża cebula

  • 1 łyżka masła

  • 1 łyżka oleju roślinnego

 


 

       Sposób przygotowania:

  • Polędwiczki wieprzowe zamarynować w mieszance z oleju, sosu sojowego, czosnku, czosnku niedźwiedziego, soku z cytryny, cukru brązowego, piwa, soli i pieprzu. Natrzeć nią mięso i przechowywać w lodówce przez godzinę.

  • Ugotować kaszę wedle instrukcji na opakowaniu, a następnie posiekać natkę pietruszki i wymieszać z kaszą.

  • Polędwiczki pokroić i usmażyć na patelni grillowej.

  • Podsmażyć cebulkę na oleju, dodać śmietankę i masło, następnie zredukować. Doprawić solą i pieprzem.

  • Polędwiczki polać sosem i podawać z kaszą jaglaną z natką pietruszki.

 

 


 

                POLECAMY RÓWNIEŻ PRZEPISY NA POTRAWY INSPIROWANE GRĄ WIEDŹMIN OD NERDS’ KITCHEN!

 

kanapka-z-kurczakiem-wiedźmin-kurczak-marynowany-w-piwie-stout tatar-z-katoblefasa-wiedźmin-m wołowina-w-cynamonie-i-goździkach-wiedźmin-dziki-gon-8