Fantastyka od kuchni Kuchnia wiedźmińska

WIEDŹMIN 3: KREW I WINO – TOSTY ZIOŁOWE I BAGIETKA Z PASTĄ RYBNĄ

 

Najnowszy dodatek „Krew i Wino” to nie tylko piękne, prowansalsko-toskańskie plenery i nowy krwiolubny antagonista – to także nowa i ciekawa przygoda kulinarna! Dla tych, których brzuchy mają dość veleńskiej czy novigradzkiej kuchni mamy przepyszną propozycję. Dwa szybkie przepisy: bagietka z pastą rybną i tosty ziołowe – w sam raz, by schować je do swoich juków i wyruszyć na szlak!

 


 

 

WIEDŹMIN 3: KREW I WINO -  TOSTY ZIOŁOWE I BAGIETKA Z PASTĄ RYBNĄ

 

WIEDŹMIN 3: KREW I WINO -  TOSTY ZIOŁOWE I BAGIETKA Z PASTĄ RYBNĄ 2

 

WIEDŹMIN 3: KREW I WINO -  TOSTY ZIOŁOWE I BAGIETKA Z PASTĄ RYBNĄ 3

 

WIEDŹMIN 3: KREW I WINO -  TOSTY ZIOŁOWE I BAGIETKA Z PASTĄ RYBNĄ 5

 

WIEDŹMIN 3: KREW I WINO -  TOSTY ZIOŁOWE I BAGIETKA Z PASTĄ RYBNĄ 6

 

DSC_0037

 

WIEDŹMIN 3: KREW I WINO -  TOSTY ZIOŁOWE I BAGIETKA Z PASTĄ RYBNĄ 7

 

WIEDŹMIN 3: KREW I WINO -  TOSTY ZIOŁOWE I BAGIETKA Z PASTĄ RYBNĄ 8

 

WIEDŹMIN 3: KREW I WINO -  TOSTY ZIOŁOWE I BAGIETKA Z PASTĄ RYBNĄ 9

 

 

 

     Przepis na tosty ziołowe

 

      Potrzebne składniki:

  • 10 kromek chleba tostowego (można również użyć innego pieczywa, np. chleba żytniego na zakwasie)

  • Pół szklanki oleju roślinnego (rzepakowy, słonecznikowy)

  • 4 garście świeżego oregano*

  • 3 garście świeżej bazylii*

  • 3 garście natki pietruszki*

  • 5 ząbków czosnku

  • Sól, pieprz

      *świeże zioła z powodzeniem zastąpić można ich suszoną wersją

 

      Wykonanie:

  1. W moździerzu ucieramy zioła z czosnkiem, następnie zalewamy olejem i mieszamy (zioła można również posiekać nożem). Odstawiamy mieszankę na kilka minut.

  2. Tosty kroimy na pół (aby powstały trójkąty), obtaczamy w mieszance i smażymy na złoty kolor na patelni grillowej, bądź też pieczemy przez 8 minut w 130 stopniach w piekarniku. W przypadku wyboru drugiej opcji należy stale kontrolować stopień zarumienienia chleba.

  3. Gotowe tosty podajemy z tartym parmezanem, obsypane świeżymi ziołami.

 

 


 

 

     Przepis na pastę z tuńczyka

 

      Potrzebne składniki:

  • 1 puszka tuńczyka w oleju roślinnym / wodzie / sosie własnym

  • 2 jajka kurze

  • ½ cebuli

  • 2 łyżki majonezu

  • Pół pęczka drobnego szczypiorku

  • Sól, pieprz

 

      Wykonanie:

  1. Jajka gotujemy na twardo.

  2. Tuńczyka odsączamy,  wykładamy z puszki do miski, następnie rozgniatamy widelcem.

  3. Dodajemy do niego posiekaną cebulę, szczypiorek, majonez, następnie mieszamy.

  4. Jajka kroimy w drobną kostkę i dodajemy do pasty. Całość mieszamy i posypujemy obficie szczypiorkiem. Podajemy z gorącą bagietką.

 

 


 

 

POLECAMY RÓWNIEŻ PRZEPISY NA POTRAWY INSPIROWANE GRĄ WIEDŹMIN OD NERDS’ KITCHEN!

 

kanapka-z-kurczakiem-wiedźmin-kurczak-marynowany-w-piwie-stouttatar-z-katoblefasa-wiedźmin-mwołowina-w-cynamonie-i-goździkach-wiedźmin-dziki-gon-8Pasztet-z-zająca-Wiedźmin-3-Krew-i-Wino-pasztet-z-zająca-z-sosem-z-żurawiny