Fantastyka od kuchni Kuchnia wiedźmińska

WIEDŹMIN 3: KREW I WINO – ZUPA CEBULOWA NA WINIE BUTCHER OF BLAVIKEN

 

Przyszła pora na nowy przepis. Nadal pozostajemy w pięknym Toussaint i zaprezentujemy dobrze znaną społeczności wiedźmińskich graczy zupę cebulową! Jednak tym razem użyjemy specjalnego składnika. Jest nim wino Butcher of Blaviken. Potrawa bez wątpienia straciłaby na oryginalności i charakterze, gdyby nie ten właśnie trunek, który otrzymaliśmy dzięki uprzejmości studia CD Projekt RED!

 

A jak smakuje zawartość wiedźmińskiej butelki? – to czerwone wytrawne wino, o charakterystycznym taninowym posmaku, dającym efekt ściągania w ustach. Wyrabiane z wyjątkowego szczepu winogron Vermentino. Butcher of Blaviken to dobre wino, ale jego największą zaletą jest to, że pokazuje wilczy kieł i… uderza do głowy, jak żadne inne.

 

Zupa cebulowa to popularny posiłek w wielu karczmach Beauclair i okolic. Z pewnością nasz przepis przypomni wam niejedną trudną wyprawę na szlaku, a winny posmak pokrzepi ciało i ducha przed kolejną podróżą po Toussaint!

 

 


 

 

WIEDŹMIN 3: KREW I WINO – ZUPA CEBULOWA NA WINIE BUTCHER OF BLAVIKEN 1

 

WIEDŹMIN 3: KREW I WINO – ZUPA CEBULOWA NA WINIE BUTCHER OF BLAVIKEN 2

 

WIEDŹMIN 3: KREW I WINO – ZUPA CEBULOWA NA WINIE BUTCHER OF BLAVIKEN 3

 

WIEDŹMIN 3: KREW I WINO – ZUPA CEBULOWA NA WINIE BUTCHER OF BLAVIKEN 4

 

WIEDŹMIN 3: KREW I WINO – ZUPA CEBULOWA NA WINIE BUTCHER OF BLAVIKEN 5

 

WIEDŹMIN 3: KREW I WINO – ZUPA CEBULOWA NA WINIE BUTCHER OF BLAVIKEN 6

 

 

 

     Potrzebne składniki:

  • 4 duże białe cebule

  • 4 duże czerwone cebule

  • 2 ząbki czosnku

  • 6 łyżek oleju roślinnego

  • 50g masła

  • 1 litr bulionu (najlepiej wołowego)

  • 300 ml wina czerwonego wytrawnego (np. Merlot)

  • 2 listki laurowe

  • 2 łyżki tymianku*

    *tymianek należy dodawać stopniowo, w miarę potrzeby zwiększać jego ilość

 

 

     Do podania:

  • 1 bagietka

  • Garść ziół

  • 1/3 szklanki startego parmezanu*

    *opcjonalnie można użyć innego ulubionego sera żółtego, który nadaje się do zapiekania

 

 

     Wykonanie:

  1. Cebulę obrać, przekroić na pół, następnie posiekać w piórka. Usmażyć na patelni lub w garnku z grubym dnem na złoty kolor, uprzednio rozgrzewając masło i olej roślinny.

  2. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, listki laurowe, smażyć kolejne 2 minuty.

  3. Zwiększyć ogień, wlać wino, gotować przez 3 minuty. Doprawić solą, pieprzem i tymiankiem.

  4. Wlać bulion, gotować na wolnym ogniu przez ½ godziny.

  5. Podawać z zarumienionymi grzankami – pokrojoną bagietkę posypujemy parmezanem i ziołami, następnie zapiekamy w piekarniku.

 


 

 

POLECAMY RÓWNIEŻ PRZEPISY NA POTRAWY INSPIROWANE GRĄ WIEDŹMIN OD NERDS’ KITCHEN!

 

KANAPKA Z KURCZAKIEM

Boeuf-bourguignon-Wiedźmin-3-Dziki-Gon-Krew-i-Wino-wołowina-po-burgundzku-01Pasztet-z-zająca-Wiedźmin-3-Krew-i-Wino-pasztet-z-zająca-z-sosem-z-żurawinytatar-z-katoblefasa-wiedźmin-mflamiche-Wiedźmin-3-Dziki-Gon-Krew-i-Wino-tarta-drożdżowa-z-porami