Fantastyka od kuchni

TRYLOGIA HUSYCKA. NARRENTURM: GOSPODA „POD GĄSIOREM” – KAPUSTA Z GROCHEM

 

Trylogia husycka to niesamowita historia, mająca miejsce m.in. na malowniczym Dolnym Śląsku, a która przytrafiła się niejakiemu Reinmarowi von Bielau, zwanego Reynevanem. Brzemienny w skutkach romans z pewną, piękną „słomianą wdową”, kieruje młodego bohatera w wir potężnej, politycznej intrygi. Reynevan zawsze ma jednak przy sobie przyjaciela. Kogoś, kto wyciągnie rękę wtedy, gdy zbliża się najgorsze. I tak, w pierwszych rozdziałach droga młodego panicza Von Bielau krzyżuje się z orszakiem księcia i jego niezwykłego gościa – Zawiszy Czarnego z Garbowa. Tu, w przydrożnej gospodzie, bohaterowie zajadają się różnymi smakołykami, jednak tym co najbardziej przypadło do gustu legendarnemu rycerzowi, to prosta potrawa, jaką jest bez wątpienia kapusta z grochem. I to właśnie ten rarytas chcielibyśmy wam dziś zaprezentować. Nie dajcie się zwieść składnikom. To prawdziwie rycerska strawa!

 

 

TRYLOGIA HUSYCKA. NARRENTURM: GOSPODA "POD GĄSIOREM" - KAPUSTA Z GROCHEM 1

 

TRYLOGIA HUSYCKA. NARRENTURM: GOSPODA "POD GĄSIOREM" - KAPUSTA Z GROCHEM 3

 

DSC_0152

 

TRYLOGIA HUSYCKA. NARRENTURM: GOSPODA "POD GĄSIOREM" - KAPUSTA Z GROCHEM 4

 

 

 

       Potrzebne składniki:

  • 1 kg kapusty kiszonej

  • 300 g grochu (połówki)

  • 2 duże cebule

  • 3 łyżki masła

  • 3 łyżki oleju roślinnego

  • Sól, pieprz

  • Cząber (suszony)

 


 

      Wykonanie:

  1. Kapustę przepłukujemy pod bieżącą wodą, następnie odsączamy na sicie i kroimy.

  2. Groch dwukrotnie przepłukujemy, gotujemy do miękkości (pod koniec gotowania dodajemy odrobinę soli).

  3. Rozgrzewamy olej w dużej patelni bądź garnku z grubym dnem i podsmażamy pokrojoną uprzednio w kostkę cebulę.

  4. Do usmażonej cebuli dodajemy kapustę i 5 minut podsmażamy nieustannie mieszając.

  5. Do całości dodajemy groch, doprawiamy solą, pieprzem i suszonym cząbrem.