Fantastyka od kuchni

WIEDŹMIN – CIASTO INSPIROWANE POSTACIĄ YENNEFER

 

Wiedźmin jest bezdyskusyjnie tematem bardzo inspirującym. Bezustannie pojawiające się fan-fiction osadzone w uniwersum, ogromna liczba fan artów, rewelacyjna scena cosplay’owa… nas ten wiedźmiński świat zainspirował kulinarnie. Dziś nasz wybór padł na czarodziejkę Yennefer, nasza propozycja to czarno-białe ciasto przekładane agrestem. Smacznego!

 

 

 

WIEDŹMIN - CIASTO INSPIROWANE POSTACIĄ YENNEFER 1

 

WIEDŹMIN - CIASTO INSPIROWANE POSTACIĄ YENNEFER 2

 

WIEDŹMIN - CIASTO INSPIROWANE POSTACIĄ YENNEFER 3

 

 

 

     Składniki:

 

     Ciasto

  • 3 jajka

  • 150 ml mleka

  • 130 ml oleju

  • 1 i ¼ szklanki cukru (brązowego)

  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

  • 150 gramów mąki pszennej

  • 60 g kakao

  • pół łyżeczki sody oczyszczonej

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

     Krem

  • dwie kostki masła (temp. pokojowa)

  • 5 białek

  • 1 i ¼ szklanki cukru (białego; może być cukier drobny do wypieków lub zwykły)

  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

  • 2-4 łyżek ginu lub innego alkoholu wysokoprocentowego (byle nie nalewki)

 

 

       Dekoracja

  • 2 słoiki dżemu agrestowego

  • 5-9 ciasteczka Oreo

 

 


 

 

       Sposób przygotowania:

 

  1. Przygotowujemy formę na ciasto. Potrzebujemy albo jednej formy o średnicy 18cm lub trzech o średnicy 15 cm. Piekarnik nastawiamy na 170C. Dno formy smarujemy masłem, dno i ścianki wykładamy papierem, a na końcu sypiemy odrobinę kakao na dno i obtaczamy w ten sposób, aby ścianki i dno były pokryte kakao.

  2. W jednej misce mieszamy wszystkie mokre składniki. W drugiej wszystkie suche. Następnie mieszamy zawartości obu misek do połączenia składników. Zależnie od tego jaką wielkość formy wybraliśmy, pieczemy od 45 – 70 minut albo do tzw. „suchego patyczka”.

  3. Wyjmujemy ciasto i pozwalamy mu wystygnąć na kratce. Wyjmujemy je z formy i ścinamy „górkę”, która wyrosła. Dzielimy ciasto na warstwy – 4 lub 6 (ponownie, ich ilość zależy od wybranej przez nas formy, można do tego podejść elastycznie).

    Po wystygnięciu ciasta przygotowujemy krem.

  4. W garnuszku zagotowujemy wodę. Przekładamy białka i cukier do metalowej miski lub garnuszka, trzepiemy je widelcem aż do połączenia i pojawienia się lekkiej piany na powierzchni. Następnie kładziemy miskę na garnuszku z gotującą się wodą, tak aby para podgrzewała białka z cukrem. Cały czas ubijamy widelcem białka i cukier aż do jego rozpuszczenia (ok. 3 min.). Następnie zdejmujemy miskę z garnuszka i ubijamy bezę. Rozpoczynamy na niskich obrotach miksera i po kilku minutach (2-4) zwiększamy obroty. Należy uważać, aby nie przebić bezy. Ubijamy tak długo, aż miska przestanie być ciepła w dotyku. Dodajemy powoli masło i ubijamy dalej. Uwaga! Może wydawać się, że krem się zważył – należy ubijać dalej, aż nie stanie się gładki.

  5. Przygotowujemy pierwszy blat na paterze lub talerzu. Nakładamy warstwę dżemu agrestowego oraz warstwę kremu. Powtarzamy tak ze wszystkimi warstwami, prócz ostatniej, gdzie nakładamy tylko krem. Następnie nakładamy krem na boki i wygładzamy. Należy mieć do tego specjalne szpachelki lub cienki nóż z szeroką powierzchnią.

  6. Dekorujemy ciastkami Oreo