Fantastyka od kuchni Kuchnia wiedźmińska

WIEDŹMIN 3: KREW I WINO – ZATRUTE JABŁKO

 

 

Jednym z najbardziej rozpoznawalnych symboli zdrady i podstępu, jest z pewnością zatrute jabłko. Smakołyk wielu nie kojarzy się najlepiej, a na czele tej grupy znajduje się bez wątpienia Królewna Śnieżka. I choć zdaje się, że intrygi z zatrutymi owocami w roli głównej są wizytówką bajek Walt’a Disney’a, to w rzeczywistości możemy się z nimi spotkać w jeszcze kilku miejscach…

 

Jednym z takich miejsc jest świat Wiedźmina, a konkretnie Kraina Tysiąca Baśni – to strefa magiczna, stworzona przez zdolnego czarownika dla dwóch sióstr, Anny Henrietty i Syanny. W tym niesamowitym miejscu, które miało służyć dziewczynkom do zabawy, roiło się od nawiązań do znanych nam baśni i legend. W grze Wiedźmin 3: Krew i Wino przechadzając się po Baśniowej Krainie można natrafić m.in. na Dziewczynkę z Krzesiwami, a właściwie z Prochami, albowiem jej głównym zajęciem był handel Fisstechem. Poza tym w jej asortymencie można było też znaleźć ciasteczka, pierniki i oczywiście zatrute jabłko.

 

 

Dziś zaprezentujemy wam bardzo ciekawy przepis, a mianowicie jabłka w polewie z nutą piernikową. Za zapadnięcie w głęboki sen po objedzeniu się tym przysmakiem redakcja nie odpowiada. Smacznego!

 

 

 

wiedzmin-3-krew-i-wino-zatrute-jablko-1

wiedzmin-3-krew-i-wino-zatrute-jablko-2

wiedzmin-3-krew-i-wino-zatrute-jablko-4

 

 

     Składniki:

  • 4 jabłka

  • przyprawy: imbir, goździki, cynamon, przyprawa piernikowa – bez mąki w składzie

  • barwnik spożywczy, najlepiej w żelu lub paście, np. Dr. Oetker

  • 1/6 szklanki miodu (ok. łyżki, dwóch)

  • 250g cukru

  • 50g wody

  • drobina oleju

  • 4 patyczki/gałązki

 


 

     Sposób przygotowania:

  1. W metalowym garnku (możliwie wąskim) mieszamy cukier, wodę, miód, przyprawy oraz odrobinę barwnika (dosłownie 1/3 łyżeczki lub do uzyskania koloru czerwonego).

  2. Gotujemy na średnim palniku przez ok. 15 minut – bez mieszania.

  3. Przygotowujemy szklankę z zimną wodą, papier do pieczenia wysmarowany odrobiną oleju oraz jabłka z patyczkami.

  4. Po ok. 15 minutach małą łyżeczką nabieramy odrobinę  masy z garnka i pozwalamy jej spłynąć do szklanki – jeśli stwardnieje od razu, oznacza to, że masa jest gotowa.

  5. Wyłączamy palnik i czekamy aż nieco znikną bąbelki z powierzchni masy,  następnie obtaczamy dokładnie jabłka w masie. Należy to robić szybko, a następnie odłożyć jabłka na natłuszczony pergamin. Po stwardnieniu masy jabłka są gotowe!

 


 

Spróbuj także przepisu na

Pieczone Jabłko z gry Wiedźmin 3: Dziki Gon

autorstwa nerdskitchen.pl

 

pieczone-jablko-wiedzmin-3-dziki-gon-z-dodatkiem-bakalii-i-sosu-karmelowego-m-708x1024