Fantastyka od kuchni

Hobbit, czyli tam i z powrotem – bułeczki maślane i konfitura malinowa

 

 

Hobbici znani są ze swej niezwykłej gościnności i ogromnego zamiłowania do wszelkiej maści smakołyków. Kiedy nieznajomy staje w ich drzwiach, hobbici zawsze starają się ich należycie przyjąć. Niezależnie od tego, czy gościem jest wysoki czarodziej o imieniu Gandalf, czy może drużyna hałaśliwych i żarłocznych krasnoludów. Dziś chcielibyśmy zabrać was właśnie do ojczyzny tych niewielkich ciałem lecz silnych duchem mieszkańców Śródziemia. A konkretniej, zabrać was do ich pękających w szwach spiżarni. Znaleźć tam można różne przysmaki, którymi raczyli się znani i lubiani przez nas bohaterowie. Niedawno prezentowaliśmy przepis na pyszny placek z kminkiem. Dziś zapraszamy was do skosztowania maślanych bułeczek podanych razem z konfiturą malinową. Smacznego!

 

 

Hobbit, czyli tam i z powrotem – bułeczki maślane i konfitury malinowe 1

Hobbit, czyli tam i z powrotem – bułeczki maślane i konfitury malinowe 2

Hobbit, czyli tam i z powrotem – bułeczki maślane i konfitury malinowe 3

dsc_0072

Hobbit, czyli tam i z powrotem – bułeczki maślane i konfitury malinowe.

 

 

      Bułeczki maślane

       Potrzebne składniki:

  • 40 g świeżych drożdży

  • 100 g cukru

  • 20 g cukru wanilinowego

  • 200 ml mleka krowiego + odrobina do posmarowania bułeczek z wierzchu

  • 3 małe żółtka

  • 80 g masła

  • 600 g mąki

  • 1/4 łyżeczka soli

  • Mak niebieski (do posypania bułeczek)

 

       Sposób wykonania:

  1. W misce kruszymy drożdże, następnie wsypujemy cukier i cukier wanilinowy, dodajemy żółtka oraz wlewamy ½ przygotowanej porcji mleka.

  2. Łączymy ze sobą wszystkie składniki, pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 20 minut.

  3. W rondelku topimy masło, następnie studzimy i dolewamy do wyrośniętego ciasta. Wsypujemy mąkę, sól i wlewamy pozostałą część mleka.

  4. Ciasto wyrabiamy ręcznie  i pozostawiamy do wyrośnięcia, przykrywając ściereczką na 20 minut.

  5. Z otrzymanego ciasta formujemy 12-14 małych bułeczek, staramy się je odrobinę rozpłaszczyć.

  6. Układamy na blaszce – papierze do pieczenia. Smarujemy delikatnie mlekiem i obsypujemy z wierzchu makiem.

  7. Wstawiamy do uprzednio nagrzanego na 190 stopni piekarnika i pieczemy około 20 minut (stopień wypieczenia bułeczek należy jednak kontrolować i w razie potrzeby wydłużyć go, bądź też skrócić o kilka minut. Czas pieczenia zależy między innymi od wielkości wyrobionych bułeczek).

 


 

      Konfitura z malin

       Potrzebne składniki:

  • 1 kg malin

  • 100 ml wody

  • 300 g cukru (ilość można zmieniać według uznania)

 

       Sposób wykonania:

  1. Do rondelka wlewamy wodę, wrzucamy maliny, delikatnie mieszamy drewnianą kopyścią.

  2. Porcjami dodajemy cukier, nieustannie mieszając do momentu uzyskania pożądanej gęstości konfitury.

  3. Studzimy. Przechowujemy w lodówce w zamkniętym słoiczku.