Fantastyka od kuchni

Sabrina, nastoletnia czarownica – ciasto dyniowe na Halloween

 

Wielkimi krokami zbliża się do nas Halloween. Z tej okazji przygotowaliśmy dla Was specjalny przepis. Tym razem z inspiracją przybyła nam Sabrina, bohaterka kultowego serialu stacji ABC – „Sabrina, nastoletnia czarownica”. Panna Spellman dowiaduje się pewnego dnia, że nie jest przeciętną nastolatką, a półczarownicą z całkiem okazałym rodowodem. Od tej pory codzienność Sabriny zmienia się nie do poznania. Przez rodzinną rezydencje Spellman’ów przewijają się hordy podejrzanych osobników, w szafie czają się ghule i mumie, a po korytarzach śmigają świetliki zaklęć i klątw. W tej szalonej podróży przez nastoletnie życie towarzyszą jej dwie ciotki oraz czarny mówiący kot, o imieniu Salem, który większość dnia spędza na pielęgnowaniu swoich dwóch największych pasji – jedzenia i chęci zapanowania nad światem.

 

Przepis, który dla Was przygotowaliśmy to niezwykłe i doskonale pasujące do klimatu Halloween ciasto dyniowe z bitą śmietaną. Nie musicie znać do tego arkan wysokiej magii, wystarczy nasza receptura. Wyczarujcie razem z nami przepyszne Halloween’owe ciasto dyniowe!

 

dsc_0218

giphy

dsc_0260

tumblr_nvtg7ex1hr1raqntvo1_400

dsc_032xx4

tumblr_nmihtfa7kv1tx21j0o1_500

dsc_0229

 

 

      Składniki

      Ciasto:

  • 400 g mąki pszennej

  • 250 g schłodzonego masła

  • 5 łyżek cukru

  • ¼ łyżeczki soli

  • 2 jajka

 

      Nadzienie:

  • 600 g wydrążonej dyni

  • 150g cukru (1 szklanka)

  • ½ łyżeczki soli

  • ½ łyżeczki gałki

  • 1 łyżeczka cynamonu

  • ½ łyżeczki kardamonu

  • 2 duże jajka

  • 2 goździki

  • 1 łyżka stopionego masła

  • 1 szklanka mleka

 


 

      Sposób wykonania:

  1. Mąkę przesiać do miski, dodać pokrojone zimne masło, sól oraz cukier. Miksować mikserem do momentu powstania drobnych okruchów ciasta, dodać jajka i ponownie zmiksować. Po chwili zaprzestać miksowania, ręcznie wyrobić ciasto, następnie uformować z niego kulę, owinąć folią i włożyć do lodówki na godzinę.

  2. Ciasto rozwinąć z folii, rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy na placek o średnicy większej niż wysmarowana uprzednio masłem forma. Rozwałkowanym placek ułożyć w formie i podziurkować widelcem. Można również kawałkami odrywać ciasto i wylepiać nim formę, pamiętając, aby wyjść poza brzeg.

  3. Spód podpiec w 200ºC przez 15 do 20 minut lub aż się zezłoci.

  4. Dynię obrać ze skórki, wyrzucić pestki, pokroić w dużą kostkę i ugotować pod przykryciem w garnku, w mleku z goździkami do miękkości. Ostudzić – mleka nie wylewać tylko przecedzić i wykorzystać w dalszej części przepisu. Dynię zblendować na gładką masę.

  5. Do miski wsypać cukier, dodać jajka i utrzeć na puszystą masę. Dodać roztopione masło, puree z dyni, przyprawy, sól i mleko. Dobrze wymieszaj – masa będzie rzadka.

  6. Wylać na podpieczony spód nadzienie i włożyć ponownie do piekarnika. Najpierw piec w 200ºC przez ok. 15 min., następne należy obniżyć temperaturę do 180ºC i piec jeszcze 50 min lub do momentu aż patyczek włożony w nadzienie będzie suchy, a masa stężeje.

  7. Ciasto pozostawić w wyłączonym uchylonym piekarniku aż przestanie być gorące, a następnie pozostawić w kuchni aż do ostygnięcia. Ostatecznie schłodzić 3 godziny w lodówce.

 

*ciasto podawać schłodzone z kleksem bitej śmietany

*Podpieczone wcześniej ciasto może się łatwo przypalić, dlatego można przykryć rant paskami folii aluminiowej.