Fantastyka od kuchni

Osobliwy dom Pani Peregrine – pudding czekoladowy

 

Mamy dziś dla was przepis inspirowany książką oraz filmem, który nie tak dawno temu miał swoją premierę. Mowa oczywiście o ekranizacji książki Ransoma Riggsa, w reżyserii Tima Burtona, czyli „Osobliwy dom Pani Peregrine”. Cudowny i fantastyczny świat niesie ze sobą również kulinarne inspiracje. W książce możemy znaleźć choćby wzmiankę o czekoladowym puddingu. My chcieliśmy odrobinę przełamać tę klasyczną recepturę czekoladowej słodkości i dodaliśmy do listy składników marchew!

Nie chcąc zdradzać fabuły filmu tym z was, którzy jeszcze nie zetknęli się z tą opowieścią powiemy tylko tyle, że część tego niezwykłego świata rozgrywa się w czasach drugiej wojny światowej. Miejscem centralnym dla tej historii jest Walia, która stanowi główną scenerię fabuły. Podczas trwania wojny, cała Wielka Brytania była dotknięta ograniczeniami ekonomicznymi – wzmożone działania wojenne powodowały deficyty pewnych produktów codziennego użytku, takich jak choćby masło. Bardzo popularne w tamtych czasie stały się na powrót warzywa, a między nimi znajdowała się właśnie marchewka! Przyczyniło się do tego, także Ministerstwo Żywności, które silnie propagowało marchew, jako nowe źródło codziennego pożywienia. Dodatkowo, co możecie zobaczyć w filmie, marchew hodowana jest w warzywniaku, który znajduje się w otoczeniu tego niezwykłego domu. Mamy nadzieję, że nasz czekoladowy pudding przypadnie wam do gustu!

 

 

dsc_0596

https-_blueprint-api-production-s3-amazonaws-com_uploads_card_image_197202_missperegrine

dsc_0608

dsc_0630

https-_blueprint-api-production-s3-amazonaws-com_uploads_card_image_197210_jake

dsc_0613

 

 

     Składniki*

  • pół szklanki mleka

  • 100 g czekolady (gorzka)

  • 1 łyżeczka kakao

  • ¾ szklanki cukru

  • 50 g masła

  • 1 marchew

  • 2 jajka

  • sól

  • 2-3 łyżki mąki pszennej

  • cukier puder – do posypania

*na 2-3 porcje

 


 

     Sposób wykonania:

  1. Utrzeć i zblendować marchew. Do garnka wlać mleko i podgrzać, a następnie dodać gorzką czekoladę. Należy zdjąć garnek z palnika, odczekać kilka minut, a następnie mieszając widelcem lub trzepaczką połączyć czekoladę z mlekiem. Do masy dodajemy mało i mieszamy aż uzyskamy jednolitą masę.

  2. Białka z odrobiną soli należy ubić w suchej metalowej misce/garnku.

  3. Gdy czekoladowa masa trochę przestygnie przelać ją do miski i mieszając należy stopniowo dodać pozostałe składniki: żółtka, cukier, kakao, mąkę i marchew – dwie łyżki.

  4. Partiami, delikatnie mieszając dodawać do czekoladowej masy ubite białka.

  5. Masę wlać do naczynia (np. ramekinów) i piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni Celsjusza około 20-25 min. Serwować od razu po wyjęciu z piekarnika po uprzednim posypaniu cukrem pudrem.