Fantastyka od kuchni

THE WALKING DEAD – DWIGHT’S SANDWICH

 

Temat ożywionych, żądnych krwi i mięsa trupów, jest znany nie od dziś, lecz pierwotnie pojawił się w licznych ludowych opowieściach. Z czasem żywe umarlaki zaczęły pojawić się w literaturze, aż wreszcie zaatakowały ekrany kin i telewizorów…

 

Istnieją różne sposoby za pomocą których można  przemienić się w żywe trupy. Urok, zła wróżba, zaklęcie czarownicy, czy też nekromancja, to odwieczne sposoby na transformację człowieka w pół-żywe monstrum. I choć nadal świetnie sprawdzają się w „papierowych” grach RPG, czy też w książkach, to jednak filmy i seriale przybrały trochę odmienną formę. Najczęściej pojawiającym się wątkiem jest nawiązywanie do nauk i badań z zakresu biologii i chemii. Obecnie nie trzeba być wykwalifikowanym adeptem arkan czarnej magii, by zostać ojcem nekromantycznej hordy wściekłych i wiecznie głodnych umarlaków. Dziś kanon gatunku przewiduje raczej niefortunny „przypadek”, w wyniku którego zostaje uwolniona substancja, anihilująca ludzkość.

 

Oprócz takich klasyków, jak „Noc żywych trupów”, czy „28 dni później”, swoją pozycję wśród przedstawicieli gatunku ugruntował sobie serial „The Walking Dead” oparty na słynnym komiksie Roberta Kirkmana. W świecie wypełnionym oparami pandemicznego wirusa, ocalali są zmuszeni przeciwstawić się wciąż rosnącej w siłę armii nieumarłych oraz udowodnić, że w tych trudnych czasach człowieczeństwo i współczucie nadal są w cenie. Najnowszy siódmy sezon miał zdecydowanie mocny początek, jednak dla nas najciekawsza jest kulinarna inspiracja, za którą dziękujemy kanapkowemu mistrzowi, którym jest Dwight z ekipy Zbawców. Zaintrygowani i ciekawi tego, czym raczył się bohater serialu, postanowiliśmy odtworzyć sandwicha z trzeciego odcinka siódmego sezonu. Pomijamy oczywiście sposób w jaki Dwight zdobył produkty na swój zacny posiłek 🙂 . Możecie przygotować tę przekąskę razem z naszą redakcją oraz blondwłosym Dwightem i zajadać się nią, oglądając kolejny odcinek „The Walking Dead”!

 

 

dsc_07312x

tumblr_nwnnnrtbsh1r1gcm0o6_500

3a22b84b00000578-3912062-image-a-36_1478500350287

dsc_0709

 

 

     Składniki:

      Chleb pszenny

  • 20 g świeżych drożdży

  • 1 łyżeczka cukru

  • 550 g mąki pszennej

  • 1 łyżka soli

  • 50 g oleju

  • 300 g letniej wody

 

      Kanapka

  • Chleb pszenny

  • Ogórek konserwowy

  • Pomidor

  • 2 Jajka

  • Sól

  • Pieprz

  • Sałata lodowa

  • Musztarda*

*Najlepiej użyć musztardy amerykańskiej (dowolnej firmy), która ma charakterystyczny jasnożółty kolor – osiągany jest poprzez kurkumę, która doskonale barwi na ten właśnie kolor.

 


 

     Sposób wykonania:

 

     Chleb pszenny

  1. Do miseczki wrzucamy drożdże oraz cukier, zalewamy ¼ szklanki letniej (nie gorącej!) wody. Mieszamy składniki dokładnie, do rozpuszczenia, zakrywamy ściereczką, odkładamy w ciepłe miejsce i odczekujemy ok. 20 minut, aż drożdże wyrosną.

  2. Wyrośnięte drożdże łączymy z pozostałymi składnikami: mąką, olejem, solą oraz resztą wody. Zagniatamy ciasto do uzyskania jednolitej masy, w razie potrzeby podsypując mąką – masa będzie się kleić. Ciasto wyrabiamy kilkanaście minut, aż będzie elastyczne. Pod koniec wyrabiania ciasto powinno delikatnie lepić się do dłoni.

  3. Ciasto przełożyć do miski, przykryć ręczniczkiem lub folią spożywczą i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok. 1 godzinę.

  4. Piekarnik nagrzać do temperatury 220 stopni C.

  5. Wyrośnięte ciasto zagnieść jeszcze raz, tym razem ok. minuty, dwóch i uformować w owalny bochenek.

  6. Chleb wstawić do nagrzanego piekarnika i piec od 50-60 min.

 

      Kanapka

  1. Na rozgrzanej patelni rozbijamy i smażymy 2 jajka, które doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Smażymy do czasu, aż białka jajek będą ścięte, a żółtka zaczną gęstnieć.

  2. Przygotowujemy dwie pajdy chleba, jedną z nich smarujemy musztardą niczym masłem, a następnie kładziemy pokrojone plasterki ogórka, pomidora, listek sałaty, jajko. Zakrywamy drugą pajdą chleba. Złożoną kanapkę najlepiej przekroić na pół.