Fantastyka od kuchni

Fantastyczne zwierzęta i jak je znaleźć – strudel Queenie

 

Seans filmu „Fantastyczne zwierzęta i jak je znaleźć” był dla nas sporym przeżyciem, zwłaszcza pościg po Nowym Jorku za zagubionymi stworzeniami, z uroczym i złotolubnym Niuchaczem na czele! 🙂  Jednakże, w pewnym momencie naszą uwagę przykuł wspaniale wyglądający strudel, który Queenie przygotowała dla swoich gości…

Choć w świecie magii strudel przygotowuje się jednym ruchem magicznej różdżki, w rzeczywistości przygotowanie tego ciasta wymaga odrobiny wprawy. Dlatego staraliśmy się opisać wszystko dokładnie i przejrzyście, tak by ułatwić Wam to zadanie! Jeżeli tęsknicie za magicznym światem czarodziejów i książkami J. K. Rowling, to strudel Queenie na pewno osłodzi Wam czas oczekiwania na choćby kolejne filmy o przygodach Newta Scamandera. 🙂

 

3

giphy

fantastic-beasts-and-where-to-find-them-movie-clip-strudel-16263-large

2-2

 

 

      Składniki:

 

      Ciasto Filo – przepis kucharza i restauratora Michela Roux*

  • 400 g mąki pszennej

  • 6 g soli

  • 330 ml wody, podgrzanej do 50ºC

  • 30 ml oliwy z oliwek

  • skrobia ziemniaczana do podsypywania

 

 

      Nadzienie

  • 0,4-0,5 kg jabłek

  • ½ paczki rodzynek

  • Cukier waniliowy

  • Łyżeczka cynamonu

 

*Jeżeli nie chcecie sami przygotowywać ciasta, to możecie zakupić gotowe arkusze ciasta w sklepie.  Efekt  będzie taki sam. 😉

 


 

  Sposób wykonania:

 

  1.  Wymieszać na jednolitą masę mąkę, sól i wodę. Gdy składniki zaczną się łączyć, dolać oliwę, ciągle miksując.
    (Miksować około 3-4 minut, aż ciasto się połączy, będzie miękkie, delikatnie klejące)

  2. Wyłożyć ciasto na stolnicę oprószoną skrobią ziemniaczaną, uformować w kulę. Kulę podzielić na 3 większe kawałki i 1 mniejszy, następnie uformować w kulki. Należy ułożyć je na blaszce oprószonej skrobią, w odległości kilku centymetrów od siebie i przykryć folią lub ręczniczkiem – pozostawić w chłodnym pomieszczeniu (14-16ºC) na 2 godziny.

  3. Oprószyć mąką ziemniaczaną stolnicę. Na papierze do pieczenia położyć na środku jeden większy kawałek ciasta filo, rozwałkować bardzo cienko w kształt kwadratu lub prostokąta. Pod koniec kładziemy dłonie pod ciasto i rozciągamy je ostrożnie grzbietami dłoni, uważając, aby nie popękało. Podłożyć pod kawałeczek rozwałkowanego ciasta gazetę – jeśli można ją przeczytać, to jest wystarczająco rozwałkowane.

  4. Następnie tym samym sposobem przygotować kolejne 2 większe płaty ciasta, układać je na sobie po posypaniu wcześniejszego płata skrobią, na końcu przykryć ręczniczkiem lub folią.

  5. Rozwałkować ostatni mniejszy kawałek ciasta, który pozostał na nieco grubszą warstwę, z której będziemy potem wyciąć paski, które posłużą do wyrobienia elementów ozdobnych ciasta takich jak warkocze i kwiaty.

  6. Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni C.

  7. W międzyczasie lub wcześniej można przygotować nadzienie – do miski wrzucamy pokrojone kawałki jabłka, rodzynki, cukier waniliowy i mieszamy.

  8. Układamy na sobie trzy warstwy gotowego ciasta, następnie układamy nadzienie – ok. 2-3 cm od jednej dłuższej krawędzi ciasta i zwijamy ostrożnie w roladę pomagając sobie papierem do pieczenia. Na koniec ozdabiamy strudel trzema warkoczami i kwiatami z ciasta. Następnie należy ostrożnie przełożyć strudel na blachę wyłożoną pergaminem i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C. Piec przez 30-40 minut lub aż strudel będzie złotego koloru.