Fantastyka od kuchni Kuchnia wiedźmińska

Wiedźmin. Sezon burz – boczek wieprzowy w piwie podany z glazurowanymi śliwkami.

 

Każdy, kto zawędruje do portowego miasta Kerack, wiedziony ciekawością i chęcią zażycia odrobiny przyjemności odnajdzie tam m.in.  kupieckie i bankierskie wille, przy narożnikach tłocznych uliczek lśnią dumnie szewskie i krawieckie witryny, a na nadbrzeżnych tarasach, swymi rajskimi aromatami kuszą gustowne karczmy i oberże. Jedna z nich cieszy się bardzo dobrą sławą! Austeria, zwana „Natura Rerum”, słynie ze swego gustownego wystroju, wykwintnego menu i zawartych w nim bajecznych cen. Opiekun i właściciel przybytku, Febus Ravenga, potrafi zadbać o najwybredniejsze podniebienia i najpełniejsze sakiewki…

Dziś zawędrujemy do tego niezwykłego miejsca, pachnącego pieczonym mięsem, czosnkiem i świeżymi przyprawami. Zaprezentujemy wam pierwszy przepis, z cyklu receptur stosowanych w „Natura Rerum” – boczek wieprzowy w piwie, podany z glazurowanymi śliwkami. Zasmakujcie w naszym piwno-śliwkowym delikatesie i poczujcie się, jak prawdziwy wiedźmin, który świętuje udane łowy. I koniecznie, wyczekujcie na kolejne przepisy z cyklu! 🙂

 

 

wiedzmin-sezon-burz-boczek-w-piwie-z-glazurowanymi-sliwkami5

wiedzmin-sezon-burz-boczek-w-piwie-z-glazurowanymi-sliwkami-vert

wiedzmin-sezon-burz-boczek-w-piwie-z-glazurowanymi-sliwkami6

wiedzmin-sezon-burz-boczek-w-piwie-z-glazurowanymi-sliwkami7

 

 

 

 

      Składniki:

 

      Glazurowane śliwki z sosem

  • 300 g świeżych, dojrzałych śliwek

  • Gałązki świeżego rozmarynu

  • Sok z ½ limonki

  • 1 i ½ łyżki miodu

  • 3 łyżki masła

 

 

      Mięso

  • 500 g surowego, wędzonego boczku wieprzowego
    (boczek możecie kupić w całości lub pokrojony w plastry)

 

 

      Marynata do mięsa

  • 3 łyżki oleju rzepakowego

  • 3 ząbki czosnku

  • ½ łyżki miodu lipowego

  • 50 ml  piwa – brown porter o orzechowym posmaku

  • Sól

  • Pieprz

  • Kilka listków laurowych

 

 


 

 

     Sposób przygotowania:

 

  1. Mięso natrzeć solą, pieprzem i obłożyć listkami laurowymi.

  2. Sporządzić marynatę, a następnie polać nią mięso – przechowywać w lodówce ok 1 godziny.

  3. Rozgrzać piekarnik do 170 stopni i piec mięso w brytfannie z pokrywką przez 20 minut. Następnie zdjąć pokrywę i piec kolejne 30 minut.

  4. W międzyczasie, na suchą patelnię włożyć miód, poczekać, aż się skarmelizuje. Dołożyć masło i ułożyć na patelni połówki śliwek środkiem do dna patelni. Dodać gałązki rozmarynu i sok z limonki. Zwiększyć ogień i podsmażać śliwki mieszając do momentu powstania gęstego sosu.

  5. Boczek pokroić w cienkie plastry, polać sosem śliwkowym.