Fantastyka od kuchni

FANTASTYCZNE ZWIERZĘTA I JAK JE ZNALEŹĆ – PĄCZKI JACOBA

 

Wypełniona po brzegi cukierniczymi smakowitościami walizka, należąca do jednego z głównych bohaterów filmu „Fantastyczne zwierzęta i jak je znaleźć”, szczególnie nas zainspirowała, a naszą uwagę zwróciły pączki! Właśnie z racji na polskie korzenie bohatera, zdecydowaliśmy się odtworzyć te słodkie smakołyki z dwoma rodzajami nadzienia, czyli powidłami oraz konfiturą różaną. Lukrowane i obłożone kandyzowaną skórką pomarańczy lub posypywane cukrem pudrem, pulchne, słodkie i urzekające pączki. Nie bez powodu Jacob Kowalski zabrał je ze sobą na wizytę u kierownika banku, by z pomocą tajnej babcinej receptury, podbić bankierskie serce i otrzymać kredyt na wymarzoną cukiernię. Przygotujcie dla siebie i najbliższych te ponadczasowe cukiernicze arcydzieła o niezwykle smacznym i bogatym wnętrzu. Receptura prosto od samej Babci Kowalskiej! 🙂

 

 

 

 

      Składniki:

  • mąka pszenna – 400g
  • świeże drożdże – 20 g
  • cukier – 3 czubate łyżki
  • mleko 3,2% – ½ szkl.
  • jajko – 3 szt.
  • masło – 50g
  • 2 łyżki rumu lub wódki
  • szczypta soli
  • skórka otarta z cytryny – 1 łyżka

 

      Nadzienie:

  • powidła lub konfitura różana – ½ słoika
  • skórka pomarańczowa, kandyzowana – garść
  • cukier puder do posypania lub lukier (sok z cytryny zmieszany z cukrem pudrem)
  • olej roślinny lub smalec do smażenia

 

      Dodatkowo:

  • szpryca lub duża strzykawka
  • płaski, szeroki garnek

 


 

  1.  Do miseczki rozkrusz drożdże, następnie dodaj 1/4 szkl. letniego mleka oraz łyżeczkę cukru i dwie łyżki mąki. Dokładnie wymieszaj i odłóż w ciepłe miejsce na 15 min. Rozczyn powinien podwoić swoją objętość.
  2. Przesiej mąkę do miski, dodaj rozczyn ze świeżych drożdży. Następnie dodaj pozostałe składniki. Wyrabiaj ciasto przez co najmniej 5 minut, będzie ono bardzo klejące, więc lekko podsypuj je mąką. Na końcu dodaj rozpuszczone masło i wyrób ciasto na elastyczną, jednolitą masę. Oprósz mąką dużą miskę, włóż do środka kulę wyrobionego ciasta, z wierzchu też delikatnie oprósz je mąką. Przykryj kulę czystą ściereczką i odłóż w ciepłe miejsce na ok. 1,5h lub do podwojenia objętości.
  3. Po wyrośnięciu ugnieć ciasto kilka razy. Następnie odrywaj małe kawałki i formuj kulki. Odstaw je na 15 minut, pod przykryciem, do ponownego wyrośnięcia.
  4. Podgrzej tłuszcz. Musi być go tyle, aby pączki mogły swobodnie pływać na powierzchni bez dotykania dna. Temperaturę tłuszczu sprawdź, wrzucając mały kawałek ciasta, jeśli zarumieni się w ciągu 1 min, to temperatura jest odpowiednia. Nie smaż zbyt wielu pączków na raz, gdyż obniży to temperaturę tłuszczu. Pączki są gotowe, gdy ładnie się zarumienią.
  5. Usmażone pączki odkładaj na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Ciepłe pączki nadziewaj porcją powideł lub konfitury za pomocą szprycy lub strzykawki. Posyp je cukrem pudrem lub polukruj i posyp skórką pomarańczową.