Fantastyka od kuchni Kuchnia wiedźmińska

WIEDŹMIN. SEZON BURZ – PIERSI KACZE Z PATELNI, PODANE Z CZERWONĄ KAPUSTĄ I ŻURAWINĄ

 

Portowe miasto Kerack oferuje liczne atrakcje, zarówno swoim mieszkańcom jak i gościom. Nie będziemy jednak opowiadać wam o słynnej dzielnicy rozrywek, zwanej Palmyrą, lecz oprowadzimy Was po kulinarnych atrakcjach, jakie oferuje to piękne miasto.

Wśród licznych przybytków w mieście wyróżniają się dwa lokale, a mianowicie – gospoda „Pod Krabem i Beloną” oraz austeria „Natura Rerum”, której właścicielem był Febus Ravenga. Oberża przepełniona zapachem wykwintnych dań i przypraw była przez nas wspominana już w przepisie na boczek wieprzowy w piwie, podany z glazurowanymi śliwkami. Tym razem z karty dań wybraliśmy dla Was i przyrządziliśmy piersi kacze z patelni, podane z czerwoną kapustą i żurawiną!

 

 

 

 

      Składniki:

  • pierś z kaczki – 200 g
  • pieprz kolorowy, cały w młynku
  • sól
  • czerwona kapusta – ¼ główki
  • cebula – ½
  • ocet winny – 1 łyżka
  • olej rzepakowy

 

      Sos żurawinowy

  • garść suszonej żurawiny
  • wino czerwone, wytrawne – 100 ml
  • cukier – ½ łyżeczki

 


 

Sposób przygotowania:

 

Kapusta:
Kapustę poszatkować. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Na patelnię wlać odrobinę oleju rzepakowego i wrzucić pokrojoną cebulę. Smażyć przez minutę, a następnie dodać kapustę. Posolić i smażyć na średnim ogniu, aż kapusta będzie lekko przyrumieniona. Podlać ją wodą (ok. 100 ml), dodać szczyptę pieprzu oraz łyżkę octu winnego i dusić do miękkości. W razie potrzeby dodać więcej wody w czasie duszenia.

Sos:
Do rondelka dodać cukier, rozpuścić i delikatnie skarmelizować. Dodać żurawinę i podlać winem. Dusić przez ok. 10 minut, aż żurawina zacznie się rozpadać. Dokładnie rozgnieść owoce widelcem do uzyskania gęstego sosu.

Kaczka:
Pierś umyć, osuszyć. Naciąć skórę w kratkę, tak aby nie naruszyć nożem mięsa. Natrzeć solą oraz sporą ilością świeżo zmielonego pieprzu.

Rozgrzać patelnię i umieścić pierś naciętą skórą do dołu. Smażyć na średnim ogniu przez 6 minut, obrócić i smażyć kolejne 6 minut. Usmażoną pierś przełożyć na deskę na kilka minut.

 


 

POLECAMY RÓWNIEŻ PRZEPISY NA POTRAWY INSPIROWANE GRĄ WIEDŹMIN OD NERDS’ KITCHEN!