Fantastyka od kuchni

ONCE UPON A TIME – TARTA Z BORÓWKAMI

 

Wracamy do zaczarowanego świata baśni i legend, jaki przedstawia serial telewizyjny „Once Upon a Time”! Ten niesamowity zlepek klasycznych baśni ulokowanych w amerykańskiej popkulturze oferuje liczne kulinarne odkrycia. Tym razem klątwa Złej Królowej znów przeniosła nas do Zaczarowanego Lasu, dlatego postanowiliśmy odtworzyć dla Was apetyczny wypiek ofiarowany Złej Królowej z okazji jej urodzin. Nawet złowieszcza władczyni przyznała, że smakołyk jest faktycznie wyborny! Zachęceni pozytywną opinią Złej Królowej, postanowiliśmy zdradzić Wam recepturę na tę przepyszną tarte z borówkami. Możecie być spokojni – smakołyk jest już przetestowany przez naszą redakcję i nie jest toksyczny ani szkodliwy dla przeciętnego mieszkańca Zaczarowanego Lasu.

 

 

 

 

      Składniki:

      Ciasto:

  • 400 g mąki pszennej
  • 220 g schłodzonego masła
  • 5 łyżek cukru
  • ¼ łyżeczki soli
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki zimnej wody

 

       Nadzienie:

  • 250 g serka mascarpone
  • 250 g borówek
  • 2 łyżki cukru pudru
  • skórka otarta z połowy cytryny

 


 

      Sposób przygotowania:

 

  1. Mąkę przesiać do miski, dodać pokrojone zimne masło, sól oraz cukier. Zmiksować mikserem do momentu powstania drobnych okruchów ciasta, dodać żółtka i ponownie zmiksować.  Pod koniec dodać 2 łyżki zimnej wody, wyrobić jeszcze przez chwilę do powstania jednolitej masy, uformować kulę, owinąć ją folią i włożyć do lodówki na godzinę.
  2. Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
  3. Ciasto rozwinąć z folii, 3/5 ciasta rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy na placek o średnicy nieco większej niż forma. Rozwałkowany placek ułożyć w formie, uformować brzegi i podziurkować widelcem.
  4. Spód podpiec przez 10 minut w rozgrzanym piekarniku.
  5. Mascarpone wymieszać ze startą skórką z połowy cytryny oraz cukrem pudrem.
  6. Wyjąć podpieczony spód, rozsmarować na nim mascarpone, rozłożyć równomiernie na masie umyte borówki.
  7. Pozostałą część ciasta rozwałkować i wykroić z nich paski. Ułożyć je na borówkach, przeplatając.
  8. Piec w piekarniku 30 minut do lekkiego zrumienienia ciasta (opcja góra-dół).
  9. Wyjąć z piekarnika i schłodzić.